Jesper Sarri: Magnus Nyström är den största gåtan just nu

Längst upp på SportExpressen går det att läsa om Magnus Nyström som skriver att Axel Holmström är den största gåtan i SHL just nu. Ett påstående som är fel. Dålig journalistik och framförallt ännu mer press på en kille som får ta alldeles för mycket skit just nu.

Axel Holmström var väldigt hyllad som junior. Arvidsjaur-sonen slog igenom ordentligt 2013 när han fick debutera i Skellefteås A-lag och spela U18-VM där han tillsammans med William Nylander placerade sig högst upp i poängligan. Framgångarna fortsatte för Axel och han spelade till sig en plats i två raka JVM och gjorde väldigt bra ifrån sig.
Jag har själv följt Axels karriär väldigt noggrant. Jag har sett i princip alla matcher killen spelat i SHL. Han är verkligen ingen gåta.

I sin artikel skriver Magnus Nyström: ”Han var en en fräck tonåring som var bäst av alla i ett SM-slutspel. Nu borde han vara i sitt livs form och spela i NHL. Istället är han petad av HV71 och satt i båset och tittade på i torsdagens match mot Djurgården. Han får inget gratis genom sina gamla meriter. Han kan inte ta något för givet.”

Axel har i grundserien alltid varit en helt okej spelare som snittat ungefär en halv poäng per match. Hittills den här säsongen har han gjort två poäng på fem matcher. Inga konstigheter. Däremot så har han varit ett monster i varje slutspel han spelat. Han har en tjurskalle utan dess like. Jag gillar inte att jämföra spelare med andra, men det finns en Peter Forsberg i Axel. När pucken släpps i de tuffa matcherna, när det verkligen gäller, är han som allra bäst.

Det finns t.o.m. statistik som bekräftar mina påståenden.

I SHL:s grundserie har Axel gjort 47 poäng på 117 matcher. Det blir ett snitt på 0.40 / poäng per match.
I SHL:s slutspel har Axel gjort 31 poäng på 32 matcher. Det blir ett snitt på 0.97 / poäng per match.

Axel Holmström är absolut inte den största gåtan i SHL. Han växer i de tuffa matcherna, precis som de bästa spelarna gör.

Efter succéslutspelet 2015 när han vann hela poängligan så har han varit väldigt skadedrabbad. Haft en jäkla massa otur. Även jag trodde att han skulle blomstra ut till en stjärnspelare och spendera många säsonger i NHL framöver, men skador satte stopp.
Säsongen innan han åkte över till Detroit för att ”på allvar ta plats i NHL” som Magnus Nyström beskriver det i sin artikel, missade han i princip hela säsongen. Han spelade endast de 16 sista matcherna i grundserien där han gjorde ynka två poäng. Svårt att komma in i det efter en sån lång skadefrånvaro, men i slutspelet klev han fram som så många gånger förr och svarade för sju poäng på sju matcher och var lagets överlägset bästa spelare.

NHL-klubbarna har inte hur många år som helst på sig att vänta med att ta över sina draftade spelare och jag förstår att Detroit ville ha över Axel tillslut. Han hade inte riktigt blivit den spelare de önskade att han skulle bli och ville förmodligen studera honom på nära håll. Han åkte halvskadad till andra sidan Atlanten och fortsatte att snitta ett halvt poäng per match i grundserien, precis som han brukar göra.

Nu är Holmström tillbaka i svensk hockey igen. Han har spelat på liten rink under tvåårstid. Det kommer säkert ta ett tag innan han kommer in i det hela, inga konstigheter.

Killen är 23 år. Jag tror på honom. Han är redan en riktigt bra spelare och kommer att bli ännu bättre. Om Axel får vara skadefri, lär sig att kontinuerligt prestera i grundserien och att fortsätta kliva fram som bara han kan när det vankas viktiga matcher så kan han bli hur bra som helst.

Jag har sett så många journalister, tuffa bakom skärmar, lägga en enorm press på unga killar som redan har väldigt höga krav på sig och jag tycker att det är så fel.

Varför skriver inte Magnus Nyström om Patrik Berglund för? Har precis som Axel återvänt från Nordamerika och gjort två poäng på fem matcher. Jag blir trött och less.

Du har fel, Magnus Nyström. Han borde inte vara i sitt livs form och spela i NHL. Du borde hylla unga spelare som gör det bra istället för att klanka ner på dem du tycker gör det dåligt.Publicerad av Jesper Sarri

Jesper.sarri@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: