Så slutar SHL 2019/2020

Vi har hunnit fyra omgångar in i årets upplaga av SHL och det känns mer spännande och mer ovisst än på många, många år. Oerhört svårt att tippa hur tabellen kommer att se ut när 52 omgångar är spelade. Det kan verkligen gå hur som helst i år känns det som. Här kommer mitt tips:

14. Linköping
De har en av seriens bästa spelare i Broc Little, men bakom honom är det fruktansvärt tunt. Flertalet spelare behöver ta stora kliv för att det inte ska bli ett fiasko. Niklas Persson har plockat in Bert Robertsson som tränare, men jag tror dessvärre att han blir först ut med att få sparken den här säsongen.

13. HV71
Saknas spets även i HV. Tunga tapp i Tedenby, Ljungh och Figren. Vet inte riktigt vad Johan Hult tänkt med det här lagbygget. Bedrövligt lag på pappret i HV-mått mätt.
Jönköpingslaget ska vara jäkligt nöjda om de når play in. Stephan Lundh får sparken även han.

12. Malmö
Tycker inte Malmö känns speciellt spännande den här säsongen. Tror de kommer haft stora problem med målskyttet när vi summerar säsongen. Saknar spetsen som många andra lag har.

11. Oskarshamn
Maskineriet Oskarshamn spelar ett fantastiskt disciplinerat spel ute på banan. Alla litar på varandra och de har en målvakt i Tex Williamsson som fullständigt spikat igen. Självklart kommer de inte fortsätta så bra som de gjort inledningsvis, men jag tror på dem. Höjer ett varningens finger för Tyler Kelleher som var en stortalang när han spelade college-hockey för några år sedan, men inte riktigt blommat ut till den spelare man trodde. Han ser glödhet ut och kommer säkert göra 40 pinnar.

10. Leksand
Har fått in ett par tunga pjäser i bl. a. Patrik Zachrisson, Spencer Abbott, Sebastian Wännström och Johan Fransson. Oskar Lang ska bli spännande att följa och Jonas Ahnelöv ser som på nytt född ut. Blir inte förvånad om Wännström är med och tampas om skytteligasegern. Det blir play-in för Leksand.

9. Växjö

Emil Pettersson och Rickard Gynge är värvningarna som ska frälsa Växjö den här säsongen. Nja, säger jag. Frälsa kommer dem inte göra. Har plockat in många nya spelare där självklart Marcus Sylvegård, Marcus Davidsson m.fl är spännande, men det räcker inte att värva spännande spelare i årets SHL där konkurrensen är hårdare än på många år. Evertsson plockar säkert in McDavid och Stamkos under säsongen, men det räcker inte till mer än play-in.

8. Örebro
Känns stabila och är oerhört svårslagna. Förutspår att Mastomäki, Glenn Gustafsson och Bromé kommer att få prova på landslagsspel under säsongen. Gillar Glenn skarpt! Örebro kan nog placera sig ännu högre upp i tabellen. Blir inte förvånad om de hamnar kommer på en topp sex-placering. Sakari Salminen ser grymt vass ut.

7. Luleå

Ser inte riktigt storheten i Luleå som de flesta andra verkar göra. De har ett helt okej lag, men inte i närheten av så bra lag som Djurgården, Färjestad och Frölunda. Så länge inte Lassinantti förvandlas till en betongvägg eller Noel Gunler till Gretzky i sin prime har jag svårt att se Luleå komma högre upp än en sjunde placering.

6. Brynäs

I min spåkula ser jag ett Brynäs som kommer pratas om i många år framöver. Första kedjan med Rödin – Scott – Descheneau kommer ösa in mål. Tomi Sallinen ser vass ut. Samuel Ersson kommer blomma ut till den världsmålvakt han kommer att förbli i många år framöver. Victor Söderström kommer att återvända från Arizonas camp och göra dundersuccé. Kanske händer inte allt det jag precis skrev, men jag tror Andreas Dackell och co. har något riktigt bra på gång.

5. Rögle BK

Sedan bröderna Abbott kom in i Rögle har de gått från klarhet till klarhet och i år är första året de blir ett topplag. Det är bara att vänja sig för det kommer dem att förbli. De har seriens överlägset bästa back i Kodie Curran. Förstår inte hur de lyckades behålla honom. Han är så grymt dominant ute på isen. Första 10-15 omgångarna förra säsongen såg han seg ut, men efter det har han varit otroligt bra. Snittat en poäng per match och ungefär 30 minuters istid per match. Tycker han får alldeles för lite uppmärksamhet i media. Kedjan med Zaar – Brithen – Everberg är kanske seriens bästa. Tror även att Höglander kommer bli en landslagsspelare den här säsongen. Rögle ska bli hyperintressanta att följa!

4. Skellefteå AIK

Förra säsongen slutade laget tillsist sexa efter enligt många en ”bedrövlig säsong”. Felrekryteringar av den tidigare sportchefen Mikael Lindgren gjordes i form av Aaltonen, Olimb, och Hedberg m.fl. Erik Forsell har ersatt Lindgren, rättat till hans misstag och värvat väldigt smart och skeppat iväg spelare som inte borde ha spelat i Skellefteå överhuvudtaget.
Joakim Lindström ser lika pigg ut som vanligt, Möller likaså. Tom Pyatt som spelat 445 NHL-matcher kommer bli viktig. Supertalangen Philip Broberg flyger fram på isen och kommer bara bli bättre. Har seriens bästa backsida där Arvid Lundberg och Niclas Burström som är tillbaka från Växjö sticker ut. Burström är hemmakär och kommer spela landslagshockey igen inom en snar framtid. Frågetecknet är på målvaktssidan, men har så pass bra backar framför sig så det borde inte bli några problem.

3. Frölunda HC

När guldfrossan lagt sig kommer Frölunda börja vinna matcher. Har ett jäkligt intressant lag. Lasch, Rakhshani, Sundström, Fagemo, Hjalmarsson, och Lundquist. Toppspelare i SHL hela högen. Har ett lag för att gå hela vägen, igen. Dock är varken målvaktssidan eller backsidan speciellt imponerande, men har en så pass bra forwardssida så de kommer ändå tampas om Le mat. Ska bli kul att följa Lucas Raymonds framfart.

2. Färjestad

Har en grym målvakt i Markus Svensson. Tappat två av seriens bästa backar i Virtanen och Wikstand. Självklart tunga tapp, men jag tror att det kommer lösa sig för dem. Ville Leskinen som öste in poäng i finska ligan förra säsongen kommer att göra många poäng även i SHL. Victor Ejdsell likaså. Linus Johansson, Johan Ryno, Michael Lindqvist, Jesper Olofsson. FBK har kanske seriens bästa forwardsuppsättning. Pär Åslund verkar vara tillbaka i gammal god form.
Vill även uppmärksamma Lucas Ekeståhl-Jonsson som spelat i Finland de senaste två säsongerna. Ska bli kul att se honom i SHL. Han besitter ett grymt spelsinne.

1. Djurgården
Har startat serien starkt, men kommer bli bättre och bättre. Jag tror att det max blir två förluster på hemmaplan. Patrik Berglund är tillbaka (!) och kommer så småningom tillsammans med Josefsson vara två av seriens absolut bästa spelare. Michael Haga har varit grym tillsammans med Strandberg och Holtz. Den sistnämnde 17-åringen kan bli hur bra som helst redan den här säsongen. Hoppet är det sista som lämnar människan, men Bemström kommer inte tillbaka den här säsongen. De plockar in Dick Axelsson direkt det blir klart att Bemström blir kvar i Columbus. Forwardsuppsättningen Djurgården kommer mönstra skojar man inte bort. Hultström och Högström på backen. Två av seriens bästa även på den positionen. När Djurgården spelar på Hovet flyger dem fram till det makalösa trycket från supportrarna. Jag tror det är Djurgårdens år i år.

Publicerad av Jesper Sarri

Jesper.sarri@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: